Digitalisering
SCIENCE Digitaliseringsråd
SCIENCE Digitaliseringsråd er et rådgivende panel, der gennem visionære forslag og anbefalinger skal medvirke til, at SCIENCE udnytter digitaliseringens muligheder. Det sker i arbejdet med forskning, uddannelse, karriereparathed, formidling og administration. Samtidig medvirker rådet til, at fakultetet foretager de nødvendige investeringer på det digitale område.
En vigtig opgave for rådet er at have fokus på, hvordan uddannelserne fremadrettet skal udformes, så vi hele tiden er på forkant med den digitale udvikling uden at miste forbindelsen til universitetets kerneopgaver; forskningen , den forskningsbaserede uddannelse og samspillet med omverdenen. Rådet består af aktører fra erhvervslivet og den offentlige sektor. Herudover deltager SCIENCE’s direktion og en studenterrepræsentant. SCIENCE’s tolv institutter deltager løbende i rådets arbejde.
Natasha Friis Saxberg, adm. Direktør, IT-Branchen
Lars R. Enevoldsen, Senior Vice President, Technology Software, Kamstrup A/S
Torben Dalgaard, direktør for Center for IT og Medicoteknologi, region H
Juan Farré, administrerende direktør, Teknologisk Institut
Søren Bækgaard Hansen, direktør for Enterprise Architecture & IT Strategy, Arla Foods
Kira Stine Hansen, Vicedirektør og chef for Biblioteksservice og partnerskaber, Det Kongelige Bibliotek
Ivar Ravn, direktør for Digital, SEGES Innovation P/S
Peter Scharff, Director, Google Ads, Google Denmark
Mille Østerlund, chef for Rådgivning og Akkreditering, Center for Cybersikkerhed, Forsvarets Efterretningstjeneste
Allan Christian Shaw, Corporate Vice President, Global Research Technologies, Novo Nordisk R&D
Thomas Krogh Jensen, CEO, Copenhagen Fintech
Nils Bo Wille-Jørgensen, Afd. Direktør for GIS, Nordiq Group A/S
Jørgen S. Christensen, direktør for netteknik og intern service, Green Power Denmark
Søren Kamaric Riis
Repræsentanter fra SCIENCE:
Katrine Krogh Andersen, dekan på SCIENCE (formand)
Henrik Zobbe, fakultetsdirektør, SCIENCE
Grete Bertelsen, prodekan for uddannelse, SCIENCE
Lise Arleth, prodekan for forskning, SCIENCE
Erik Bisgaard Madsen, prodekan for erhvervs- og myndighedssamarbejde, SCIENCE
Amalie Risager, studerende på SCIENCE (suppleant)
Jakob Grue Simonsen, institutleder på Datalogisk Institut
5 satsninger til fremtidens digitale omstilling
Anbefalingerne fra SCIENCE Digitaliseringsråd bliver omsat gennem strategiske initiativer, der skal føre til digitalt kompetente kandidater, innovative samarbejder med virksomheder samt til verdensklasse-forskning, der bidrager til at løse vigtige udfordringer i samfundet og gøre Danmark til en frontløber på det digitale område.
SCIENCE er fra 2017 til 2020 i gang med en omfangsrig satsning på det digitale område, der skal bidrage til den digitale udvikling af fakultetets forskning og undervisning. I den forbindelse er der afsat mere end 50 millioner kroner, som skal ruste forskere, studerende og den nuværende arbejdsstyrke i samfundet til fremtidens digitale omstilling. Konkret arbejder SCIENCE med fem digitale satsninger, som du kan læse mere om herunder.
Læs mere om fakultetets digitale satsninger
Fremtidens arbejde understøttes af det digitale - flere kandidater med digitale kompetencer
Fremtidens arbejde vil i høj grad være understøttet af det digitale. Fremtidens kandidater skal derfor være i stand til at skabe resultater i tæt samspil med den digitale teknologi.
De skal kunne forstå og arbejde med rådata og digitale forretningsmodeller og bruge digitale teknologier til at skabe bedre resultater. Kunstig intelligens, machine learning og håndtering af big data er nogle af de digitale områder, som bør gennemsyre alle fagdiscipliner i fremtiden.
Satsningen skal bidrage til at igangsætte nye, samt fremme og støtte eksisterende initiativer, der vil resultere i flere kandidater med stærke digitale kompetencer. Med respekt for de faglige forskelligheder ønskes en styrkelse af de fagfaglige digitale kompetencer for alle SCIENCE’s uddannelser, så følgende opnås:
- Vores studerende har kompetencer til at benytte state-of-the-art digitale metoder og værktøjer (inden for eksempelvis dataanalyse), der styrker og komplementerer deres kernefaglighed
- Vores dimittender er rustet til et arbejdsliv i en digital og datadreven fremtid
- Alle dimittender har et obligatorisk minimum af fagrelevante digitale kompetencer
- Alle dimittender har mulighed for at opnå yderligere valgfrie videregående fagrelevante digitale kompetencer
- At SCIENCE uddanner flere IT-specialister
Kontakt: Martin Lillholm, viceinstitutleder på Datalogisk Institut
En database over klodens liv - digitalisering af Danmarks Naturhistoriske samlinger
Statens Naturhistoriske Museum har 14 millioner genstande, som er indsamlet over hele verden og udgør størstedelen af Danmarks nationale naturhistoriske kulturarv.
Til sammenligning har Nationalmuseet 1,8 millioner genstande og Statens Museum for Kunst har 252.000 genstande.
Samlingerne er et centralt redskab for museets egen forskning, men også for forskning ved mange andre institutioner i ind- og udland. Sådan har det været siden 1800-tallet, men inden for de seneste 10 år har nye fremskridt inden for digitalisering og genteknologi muliggjort en helt anden tilgængelighed og brug af naturhistoriske samlinger.
Statens Naturhistoriske Museum arbejder sammen med de største naturhistoriske museer i Europa og Nordamerika på en ambitiøs plan om at gøre alle genstande digitalt tilgængelige og dermed åbne for verdens største historiske database over klodens liv indsamlet over flere hundrede år.
Målsætningerne er følgende:
- Digitalisering vil tilgængeliggøre unikke data om jordens natur indsamlet gennem de sidste 400 år
- Åben ressource for forskning, undervisning, formidling, citizen science og industri (grundlag for bæredygtig bio-/geoøkonomi til det 21. århundrede)
- Stort potentiale for styrkelse af civilsamfundet og demokratisering af videnskaben gennem aktivt medejerskab
Kontakt: Anders Drud Jordan, Statens Naturhistoriske Museum
En dedikeret Big-Data platform - datahåndtering på SCIENCE
Stadigt flere forskningsområder bliver drevet af data, og mange også af stadigt større datamængder. SCIENCE HPC-center er den centrale data-management facilitet og infrastruktur til lagring og håndtering af data, der stilles til rådighed for alle forskere og studerende på SCIENCE.
Målsætningerne bag SCIENCE HPC-center er at understøtte SCIENCE’s strategiske målsætning om at være et attraktivt valg for forskere, studerende og samarbejdspartnere ved bl.a. at kunne tilbyde de bedste muligheder for open og FAIR adgang til data og at kunne stille de nødvendige digitale redskaber til rådighed.
Den grundlæggende plan med denne satsning er, at når data er placeret på ERDA*, skal der være bedre adgang til deling og behandling af data.
Slutmålet er at tilbyde en dedikeret Big-Data platform tilknyttet ERDA, så selv meget store datasæt kan analyseres.
Motivationen bag opbygningen af en data-facilitet er følgende:
- At garantere datasikkerheden
- At sænke barren for at lave Big-Data analyser
- At reducere behovet for, at de enkelte faglige sektioner selv skal indkøbe dedikeret computerhardware til stor -skala dataprocessering
- At facilitere datadeling med samarbejdspartnere uden for KU
- At datahåndtering bliver en simpel og integreret del af forskernes generelle workflow
- At forskere på SCIENCE kan inkludere datamanagement og dataanalyse i projektbeskrivelser
- At sikre at FAIR data kan publiceres med et minimalt tidsforbrug fra forskerens side
*ERDA: Electronic Research Data Archive; Sciences interne Cloud-storage system til videnskabelige data: erda.ku.dk
Kontakt: Hans Henrik Happe, sektionsleder for SCIENCE HPC-center
Fremme vækst og innovation - digital hub inden for kunstig intelligens
SCIENCE Digitaliseringsråd og Regeringens Vækstpanel har begge udpeget området kunstig intelligens som mulighed for at sætte København på verdenskortet som en digital hub, der fremmer vækst ved innovation i små, mellemstore og store private virksomheder og offentlige organisationer.
I denne henseende fortolkes kunstig intelligens bredt og omfatter alle aspekter af datafangst, dataanalyse, og automatisk generering af ny viden og dets anvendelser inden for SCIENCE’s fagområder.
Satsningen skal etablere et projekt i samarbejde med væsentlige aktører, som kan sætte viden, kompetencer og arbejdskraft i spil. Satsningen skal samordne eksisterende initiativer og igangsætte nye initiativer, der fremmer brugen af kunstig intelligens og skabelse af vækst herigennem.
Det er ønsket at opnå, at:
- studerende er fagligt klædt på til at bidrage til udviklingen
- fagligheder mødes på tværs af teknik og sektorer/brancher
- der skabes et økosystem, hvor hele kæden fra start-up til store private virksomheder og offentlige organisationer kan udveksle erfaring og ressourcer
- finansiering og forretningsforståelse mødes med problemløsning
- SCIENCE bidrager til at skabe vækst og innovation i den private og offentlige sektor.
Kontakt: Mads Nielsen, institutleder på Datalogisk Institut
AI's etiske udfordringer - ansvarlig kunstig intelligens
Kunstig intelligens har potentiale til at bidrage med stor nytteværdi til fremtidens samfund, men står også over for vigtige udfordringer. Der er en reel risiko for, at sager som eksempelvis Facebook/Cambridge Analytica skandalen og tilfælde af algoritmisk diskrimination mod sårbare grupper vil fremprovokere stærk folkelig modstand i stil med den, der ramte GM-teknologi på afgrøde- og fødevareområdet.
Der er stigende opmærksomhed på, at det kan være meget svært at forklare, hvordan komplekse algoritmer når frem til deres anbefalinger og beslutninger, hvilket giver anledning til en række etiske og regulative udfordringer for AI forskning og udvikling.
Satsningen skal:
- udvikle tiltag der kan hjælpe AI-forskere og udviklere med at takle etiske spørgsmål vedrørende eksempelvis privathed, autonomi og transparens som en del af deres arbejde
- facilitere integration af AI etik på datalogiuddannelsen
- Etablere et interdisciplinært perspektiv på AI, der kombinerer elementer fra humaniora og social - og naturvidenskaberne og kan bredes ud til andre områder, eksempelvis sundhedsvidenskab.
Kontakt: Sune Holm, lektor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Kontakt
Tina Skriver Didriksen
Sektionsleder
Sektion for digitalisering og optimering
E-mail: tinad@science.ku.dk