Københavns Universitets Almanak
Københavns Universitets Almanak er udkommet hvert år i 530 år. Den er dermed Danmarks ældste publikation, som stadig udkommer, og også blandt de ældste på verdensplan.
Skriv- og rejse-kalenderen - i daglig tale Almanakken - bringer hvert eneste år artikler, skrevet af forskere fra Københavns Universitet. Den indeholder også en lang række nyttige oplysninger, som læserne kan bruge i deres hverdag.
Blandt andet om stjerner og planeter, solformørkelser, højvande, afmærkninger i danske farvande, flag- og morsetegn, jordmagnetiske forhold, tidszoner, møntsystemer i ind- og udland, mål og vægt, kongehuset, oversigts- og noteringskalender samt jagttabel. Af udseende er den lille og handy - i indhold mangfoldig og bred.
Almanakken er ikke alene en bog eller et praktisk opslagsværk, der giver svar på mange forskellige spørgsmål, som man stiller sig selv, eller som opstår i en samtale eller i en diskussion.
Det er også en sjov og nyttig publikation at bladre rundt i, der styrker din almene paratviden.
Almanakken kan købes i alle landets boghandlere.
Almanakkens historie
I 1479 blev Københavns Universitetet pålagt at udgive en Almanak. Men det var først fra midten af 1570erne, at Almanakken udkom nogenlunde regelmæssigt.
Indholdet i de tidlige almanakker bestod mere eller mindre af holdbare forudsigelser og artikler om vejret, sundhed, politiske begivenheder m.m.
Almanakken var ikke uden opmærksomhed i offentligheden dengang. I 1633 blev der indført et direkte forbud mod spådomme og overtro i universitetets almanak. Dette påbud blev yderligere skærpet med trussel om strenge straffe ved den såkaldte Almanakreform i 1685, der lugede ud i uvidenskabelige påstande og fordomme. Det skete sandsynligvis under indflydelse af daværende bestyrer på observatoriet i Rundetårn, den berømte astronom Ole Rømer.
Nutidens Almanak er langt fra fortidens spådomme. Kalendariet og alle astronomiske data er udregnet på Niels Bohr Institutet. Artiklerne er primært skrevet af forskere på Københavns Universitet. Og det faste tilbagevendende indhold opdateres hvert år af eksperter på hver deres område.
Almanakken har gennem tiden haft en stor og trofast læserskare. De er med til, at Almanakken mange år ud i fremtiden fortsat er på boghandlernes hylder.
Redaktion
Redaktør
Nils Koudahl
Almanakken
Bülowsvej 17
1870 Frederiksberg C
nko@science.ku.dk
De astronomiske data er udregnet af
Cand. scient Michael Quaade
Niels Bohr Institutet
Juliane Maries Vej 30
2100 København Ø
mquaade@nbi.ku.dk
almanak, (af mlat. almanachus, måske via gr. fra koptisk alemenichiaka, muligvis fra arab. al-manakh, tavle som angav Solens og Månens daglige positioner), efemerider, årlig udgivelse, som indeholder en fortegnelse over årets dage med oplysninger om kalendariske og astronomiske forhold; ofte med tillægsstof i form af artikler af praktisk, faglig eller litterær karakter. Ældre almanakker indeholdt tillige omfattende astrologiske forudsigelser.
Fra Gyldendals åbne encyklopædi