KOST 20.11.2024 Forskere fjerner den grynede følelse i munden: Sådan får vi nemmere ved at spise fiberrigt Vi spiser alle sammen for få fibre, og hvis vi skal lave om på det, kræver det at vi rent faktisk kan lide at spise dem. Fødevareforskere fra Københavns Universitet har opfundet en ’forklædning’, der løser problemet med…
Gaming 18.11.2024 Myten om junkfood-spisende gamere handler faktisk om social sult – og om køn Gamere forbindes ofte med usunde madvaner, ringe husholdningsdisciplin, og nogle gange en asocial livstil. Førstnævnte fordomme om gamerne holder faktisk stik et stykke af vejen, men ikke helt af de grunde, vi troede.…
Navne 15.11.2024 Nina Rønsted i spidsen for den naturhistoriske fortælling Med et nyt naturhistorisk museum i sigte inden for de kommende år er der nok at tage fat på for professor Nina Rønsted, som fra 1. december 2024 skal være direktør for Statens Naturhistoriske Museum på Københavns…
Tarmmikrobiomet 13.11.2024 Børns tarmbakterier afslører mulig nøgle til behandling af diarré Diarré kræver hvert år 500.000 børneliv i verdens lav- og mellem-indkomstlande. Men nu kæder danske og etiopiske forskere sygdommen sammen med et bestemt mønster af tarmbakterier. Og den viden åbner op for nye…
indlæring 12.11.2024 Udbredt opfattelse holder ikke: Børn er ikke hurtigere end voksne til at lære nye færdigheder Modsat hvad mange tror, er børn ikke de bedste til at lære nye færdigheder. Faktisk ser det ud til, at voksne lærer hurtigere end de små – til gengæld glemmer de voksne også hurtigere, hvad de har lært. For det tyder på…
Tarmsystemet 05.11.2024 Ved at fermentere afføring håber forskere at skabe fremtidens medicin til mave- og tarmlidelser Forskere fra Københavns Universitet opdyrker i ny forskning gavnlige virus fra fæces. Formålet er at erstatte de kapsler med afføring, som i dag anvendes i såkaldt fæces-behandling. I museforsøg har den nye teknik vist…
citizen science 28.10.2024 Gymnasieelever forfremmes til rigtige forskere Ikke alene kan almindelige danskere være med til at indsamle prøver eller spotte sommerfugle som led i forskningsprojekter – de kan også udføre rigtigt laboratoriearbejde på linje med professionelle forskere. Københavns…
Biodiversitet 23.10.2024 AI kan nu være vores øjne og ører i skoven og under vandet Lyde fra dyrelivet kombineret med kunstig intelligens kan revolutionere overvågningen af biodiversitet både på land og i vand, lyder det fra forskere fra Københavns Universitet. Ved at analysere lyde fra dyrelivet kan A…
Dyr 15.10.2024 Syv nye frøarter opdaget på Madagaskar: Lyder som noget fra Star Trek Et internationalt forskerhold med en forsker fra Københavns Universitet har opdaget syv nye træfrø-arter. Frøerne skiller sig ud fra mængden med et mærkværdigt højfrekvent fløjtende kald, der får dem til at lyde som…
Astrofysik 11.10.2024 Forsker finder ”øer” af orden i Three-Body problemets berømte kaos Når tre tunge objekter mødes i verdensrummet påvirker de hinanden med tyngdekraften på måder, der udvikler sig ganske uforudsigeligt. Med ét ord: Kaos. Sådan lyder læresætningen, men nu har en forsker fra Københavns…
kvante 03.10.2024 Kvanteforskere har fundet opskriften, som kan bane vej for hurtigere udvikling af ny medicin Matematikere fra Københavns Universitet har nu fundet opskriften til, hvordan man opgraderer kvantecomputere til at kunne simulere komplekse kvantesystemer som for eksempel molekyler. Dermed nærmer vi os muligheden for…
Årets Underviser 01.10.2024 Personlig og passioneret samfundsforsker bliver årets underviser Hun er kendt for at skabe et åbent og inkluderende læringsrum og hendes engagement og personlige stil, tager de studerende med storm. Lektor Rebecca Leigh Rutt fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi får prisen…
Selvmonitorering 27.09.2024 Langtidssyge med Covid-19 sparer på kræfterne med et ”hack” af deres fitness-ure Da syge med senfølger fra Covid-19 i begyndelsen af pandemien mødte flere spørgsmål end svar hos lægen, begyndte de at måle på sig selv med fitness-ure for at forstå deres sygdom. Forsker Sarah Homewood fra Københavns…
Følelser 25.09.2024 Føler du skyld eller skam? Følelserne afslører hvor meget vi går op i miljøet Grønne valg om klima, miljø og bæredygtighed er i hverdagen påvirket af skyld -og skamfølelse, viser et nyt studie fra Københavns Universitet. Om man føler det ene eller det andet hænger sammen med hvor miljøbevidst, ma…
Skolegang 12.09.2024 Fagsprog, fastlåste former og elevroller kvæler engagementet i naturfag Når skolebørn for alvor skal til at prøve kræfter med naturfag i 6.-7. klasse, møder de op til fastlåste undervisningsformer, sproglige koder og nulfejlskultur. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, som ogs…
Marinbiologi 11.09.2024 Grønlandshajens lange levetid skyldes generne Et internationalt forskerhold har kortlagt Grønlandshajens genom for første gang, og data tyder på, at dette dyrs værktøjskasse til at reparere sit eget DNA kan forklare dets ekstreme levetid.
miljø 11.09.2024 Hvor giftige er de? Forskere undersøger miljøkonsekvenserne af bioteknologiske sprøjtemidler Bioteknologiske sprøjtemidler er på mange måder et lovende alternativ til traditionelle pesticider. Men faktum er, at vi ikke ved ret meget om, hvor giftige de er for hverken mennesker eller miljø. Den viden vil et nyt…
Bevilling 05.09.2024 Loppefrø, glas-pygmæfisk og humlebiflagermus: Forsker vil løse gåden om skrumpede dyr Loppefrøen er et af verdens mindste hvirveldyr på under en centimeter, men har stort set samme organer og funktioner som dyr der er 1000 gange større. Ekstrem formindskelse af kropsstørrelse ses overalt i naturen, men…
kloge svampe 03.09.2024 Ny viden om svampen der forvandler 60-80% af fluerne i dit hjem til zombier Hvordan kan det egentlig lade sig gøre for en svamp at overtage en flues adfærd? Det håber en forsker fra Københavns Universitet at finde ud af ved hjælp af en ny kortlægning af generne i den særlige svamp, der gør 60-8…
Klinisk innovation 30.08.2024 Udbredt gigtsygdom kan forebygges gennem tarmen De proteiner, der forsager urinsyregigt, kan for nogle mennesker udrenses ved at tilføre specifikke mælkesyrebakterier til tarmen – såkaldt medical nutrition. Efter at have modtaget et EIC Pathfinder Grant på 3,8 mil.…
Fossil 30.08.2024 Myggeart opdaget i 40 millioner år gammelt rav er en sjælden perle En Vestjysk ravsamler fandt i 1960’erne et unikt myggefossil uden at vide det. Nu har forskere fra Københavns Universitet undersøgt det ca. 40 millioner år gamle rav, som indeholder det første fossil af en rovsvampemyg…
Bier 26.08.2024 Næsten erklæret uddød: Yderst sjælden bi genopdaget efter 50 år Et forskerhold fra Københavns Universitet har genopdaget den udryddelsestruede overdrevsvejbi i Jægerspris på Nordsjælland. Bien er sidst set i Danmark i 1973 og ville om få år være erklæret nationalt uddød. Fundet pege…
Bevilling 22.08.2024 Historisk stor bevilling skal give Danmark verdens bedste naturvidenskabelige undervisere Med forskning i international topklasse og 125 millioner kroner i ryggen fra Novo Nordisk Fonden skal Københavns Universitet sammen med Aarhus og Syddansk Universitet gøre os klogere på, hvordan man leverer den bedste…
IDRÆT 15.07.2024 Udbredt praksis blandt sportsfolk skader både deres præstation og sundhed Det er en populær praksis blandt elitesportsfolk at skære drastisk ned på kalorieindtaget for at tabe sig op til konkurrencer. Men ikke alene får ’slankekuren’ dem til at præstere dårligere, det skader også deres…
Fiskeri og turisme 04.07.2024 Fiskerbåde i havnen giver turister på hotellet Er der aktive fiskerbåde i de lokale havne, så øger det turismen, viser forskningsstudie fra Københavns Universitet. Værdien af dansk fiskeri bør derfor ikke måles alene på produktion, men også på herlighedsværdien og d…
Planter 04.07.2024 Underjordisk anlæg er det første i Danmark: Nu kan forskere nærstudere planters rødder helt tæt på I en 24 meter lang tunnel under jorden kan forskere fra Københavns Universitet fremover komme i øjenhøjde med planters rødder. Rodtunnelen er den første og eneste af sin slags i Danmark og skal give forskerne mere viden…
Børn og mad 03.07.2024 Nyt studie om børn og mad: Særligt én aldersgruppe har det svært med frugtstykker i yoghurten At børn ikke er vilde med for mange kerner, frugtkød eller andre stykker i maden er velkendt. Men særligt de seksårige gider slet ikke klumperne, viser et nyt studie fra Københavns Universitet udgivet i dag. Forskningen…
NATUR 02.07.2024 Plettet toprovdyr er presset af grinende flokjæger – og det er vores skyld Leoparden, som i forvejen er i nedgang, taber konkurrencen til hyænen, når der er mennesker i nærheden. Og fordi vi mennesker æder os mere og mere ind på dyrenes territorier, er vi med til at forskubbe balancen i…
Mars 01.07.2024 Organisk materiale fra Mars afslører den sandsynlige oprindelse af livets byggesten To prøver fra Mars er tilsammen den "rygende pistol" i et nyt forskningsstudie, der viser, hvor organisk materiale fundet på Mars stammer fra. Undersøgelsen præsenterer solide beviser for en forudsigelse, der blev gjort…
Navne 26.06.2024 Bo Jellesmark Thorsen fortsætter som institutleder I de seneste otte år har Bo Jellesmark Thorsen stået i spidsen for Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet. Sådan bliver det også i de kommende år, da han netop er ansat af dekan…
kunstig intelligens 26.06.2024 AI opdager flere tilfælde af brystkræft i hovedstaden Med AI-assistance findes der signifikant flere tilfælde af brystkræft og arbejdsbyrden er blevet mindre blandt radiologerne. Sådan lyder nogle af hovedkonklusionerne i et nyt evalueringsstudie fra Københavns Universitet…
Navne 20.06.2024 Ny leder for Institut for Plante- og Miljøvidenskab Professor Morten Petersen er udpeget som ny leder på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns universitet. Med sig har han stor forsknings- og ledererfaring.
Bioplastik 18.06.2024 Forskere opfinder ”byg-plastik” som er 100 procent nedbrydeligt i naturen Et nyt materiale lavet af stivelse fra byg og fibre fra sukkerroer har set dagens lys på Københavns Universitet. Materialet er stærkt og bliver til kompost, hvis det havner i naturen. Forskerne bag håber at opfindelsen…
Kunstig intelligens 11.06.2024 AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020 Forskere fra Københavns Universitet har muligvis opdaget ny forklaring på de enorme skovbrande, der hærgede Californien i 2020. Ved at anvende AI på detaljerede luftfotos, har de skabt et unikt datasæt, der viser…
kunstig intelligens 06.06.2024 Stor chatbot er venstreorienteret EU-tilhænger Den store AI-chatbot LlamaChat, der er et populært alternativ til ChatGPT, har en politisk slagside til fordel for venstreorienterede og pro-europæiske holdninger. Det viser et studie fra Københavns Universitet, hvor…
bæredygtige madvaner 04.06.2024 Avocadoer er ’slemme’, og veganere er latterlige: Sådan retfærdiggør vi at spise for meget kød De af os, som har svært ved at skære ned på kødet for klimaets skyld, har det med at undskylde eller retfærdiggøre os selv, når vi sidder i sociale sammenhænge. Og så har vi tendens til at udskamme veganere. Det tyder…
fødevarer 03.06.2024 Drivhuse fylder mere og mere af Jordens overflade Drivhusdyrkning boomer og optager samlet set et større og større areal af kloden – især i det globale syd. Ét land er altoverskyggende. Det afslører et nyt studie fra Københavns Universitet, som har kortlagt verdens…
Is og klima 30.05.2024 Lokalt lyspunkt blandt smeltende gletsjere: 2000 km is-kyst på Antarktis har været stabil i 85 år En hvalfangers glemte luftfotos fra 1937 har givet forskere fra Københavns Universitet det hidtil mest detaljerede billede af isens udvikling på Østantarktis. Resultatet viser at isen har været stabil og endda er vokset…
Skadedyrsbekæmpelse/grøn teknologi 27.05.2024 Håbet er lysegrønt, men gælder det også fremtidens insekticider? Det synes ubegribeligt, at op mod halvdelen af verdens fødevareafgrøder går tabt på grund af insekter – enten direkte eller indirekte via insektbårne plantesygdomme. Omvendt er det nemt at forstå, at vi derfor har et…
Universet 23.05.2024 Fødslen af universets tidligste galakser observeret for første gang Gennem superteleskopet James Webb har forskere fra Københavns Universitet for første gang set dannelsen af tre af de absolut tidligste galakser i universet for over 13 milliarder år siden. Den sensationelle opdagelse…
Proteiner 22.05.2024 Nyt våben mod demens: ”Algoritmen løser udfordring på få minutter som tager hjerneforskere flere uger” Proteiner, der klumper sig sammen, er årsag til en lang række sygdomme, der nedbryder hjernen såsom Alzheimers og demens. Forskere på Københavns Universitet har opfundet et nyt værktøj, som kan hjælpe os med at finde og…
Astrofysik 21.05.2024 Totalt stjernekollaps: usædvanligt stjernesystem viser, at stjerner kan dø i stilhed Forskere ved Københavns Universitet står bag ny forskning, der blandt andet kan forklare et mystisk fænomen, hvor stjerner pludselig forsvinder fra nattehimlen. De har studeret et usædvanligt stjernesystem og fundet…
Planter 15.05.2024 Nu ved vi, hvad der får planters rødder til at vokse: Kan hjælpe os i fremtidige tørker Mekanisme kendt fra faste-trenden viser sig nu også at hjælpe planter med at vokse stærke rødder. Opdagelsen gjort af forskere fra Københavns Universitet giver svar på et længe ubesvaret spørgsmål og giver os en dybere…
MR-skannere 02.05.2024 Ung forsker har skabt en sensor, der kan finde fejl i MR-skanninger På Hvidovre Hospital står verdens første prototype af en sensor, der er i stand til at finde fejl i MR-skanninger ved hjælp af laserlys og gas. Den nye sensor, der er udviklet af en ung forsker på Københavns Universitet…
grøn omstilling 26.04.2024 Vi skal være flexitarer: Skidtfisk og rogn kan gøre grønsagerne mindre kedelige Svaret på en grøn omstilling af vores kostvaner er ikke, at vi alle skal være vegetarer. En sund og mere realistisk løsning er derimod flexitar-kost, hvor det animalske kommer fra havet og giver umami-smag til de…
Atomer 22.04.2024 Super-lysende atomer kan skubbe grænsen for hvor præcist vi kan måle tiden Superstrålende atomer kan hjælpe os med at måle tiden mere præcist, end vi kan i dag. I et nyt studie fremlægger forskere fra Københavns Universitet nemlig en ny metode til at måle sekundet, som kommer uden om det…
klima 17.04.2024 Verdens tundra udleder overraskende mere CO2, når det bliver varmere Når det bliver varmere, vil den arktiske tundra formentlig frigive 30% mere CO2, end den gør i dag. Og det er næsten fire gange mere, end hvad man tidligere har estimeret. Det viser et stort internationalt studie, som…
Kvantedata 15.04.2024 Internettet kan få kvantefart med lys gemt som lyd Forskere ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet har udviklet en ny måde at skabe såkaldt kvantehukommelse: En lille tromme kan gemme data sendt med lys i dens lydvibrationer, for siden at sende data videre…
ARTER 12.04.2024 Hegn og veje har givet ikonisk savannedyr genetiske problemer De ikoniske gnu-vandringer er blevet et særsyn i Afrika, fordi vi mennesker har afskåret dyrenes historiske vandringsruter med veje, hegn, byer og landbrug. Og det har ført til genetisk forfald i de bestande, som ikke…
udvikling 11.04.2024 Økonom: Vi overser varer fra skoven for milliarder af kroner Vi kan ikke se skoven for bare træer. Skoven skaber mange andre naturprodukter end tømmer – produkter, som udgør værdier for hundredvis af milliarder. Men det er værdier, der undgår vores opmærksomhed, da produkterne er…
Havbiologi 09.04.2024 Middelhavs-orm har udviklet forunderlige øjne ”så store som møllehjul” Forskere undrer sig over fundet af en børsteorm, hvis øjne er så gode, at de kan måle sig med pattedyrs og blæksprutters. Forskerne fra Københavns Universitet og Lunds Universitet, mener ormene kan have et hemmeligt…
Landbrug 05.04.2024 ”Drop industri-landbrug”: Kæmpestudie fastslår at mennesker og miljø har bedst af varieret landbrug, men bundlinjen trives også Blandede dyrehold og afgrøder, blomsterstriber og naturområder, vand- og jordforbedringer og meget andet: Nyt globalt kæmpestudie ledt af Københavns Universitet sammen med Hohenheim Universitet har undersøgt effekten af…
Kvantepartikler 04.04.2024 ”Det handler i sidste ende om at kunne forudsige alt” – teori kan vise vej til forjættede kvantematerialer Gennembrud i teoretisk fysik er et vigtigt skridt mod at kunne forudsige opførslen af det grundlæggende stof, verden er lavet af. Teorien kan nemlig bruges til at beregne systemer af kvantepartikler, selv når antallet e…
kunstig intelligens 03.04.2024 Forskere viser vejen: AI-modeller behøver ikke at sluge SÅ meget strøm Udviklingen af AI-modeller er en overset klimasynder. Forskere fra Københavns Universitet har lavet en opskriftsbog over AI-modeller, der kan yde det samme, men bruger meget mindre energi. Energiforbruget og…
Kvantefysik 26.03.2024 På Sydpolen jagter KU-forskere bevis for at kvantetyngdekraft findes Et storstilet eksperiment i Antarktis med deltagelse fra Københavns Universitet leder efter svar på, om der også findes tyngdekraft på kvanteniveau. En sær partikel, som rejser upåvirket gennem verdensrummet, skal give…
Virtual Reality 26.03.2024 Virtual reality gengiver virkeligheden ved eksamen for medicinstuderende Medicinstuderende kan lære næsten alt fra bøger, pånær at huske den træning de gennemgår i en kaotisk klinisk situation. Evnen til dette plejer Københavns Universitet og Rigshospitalet at teste med effektive, men dyre…
animalsk produktion 21.03.2024 Forsker: Syv milliarder nyudklækkede kyllinger slås ihjel hvert år – men et forbud er ikke løsningen Æg-industrien slår på verdensplan hvert år syv milliarder hanekyllinger ihjel, straks de er udklækkede, fordi de hverken kan lægge æg eller er værd at opdrætte som slagtekyllinger. I flere lande har man forbudt denne…
Geologi 21.03.2024 Nyt geologisk studie: Skandinavien er født ud af Grønland Den ældste del af Skandinaviens undergrund er oprindeligt ’født’ ud af Grønland, peger et nyt geologisk studie fra Københavns Universitet på. Studiet gør os klogere på, hvornår kontinenterne blev dannet, og hvorfor…
kunstig intelligens 13.03.2024 AI kan snart hjælpe med at få bøjlen på tænderne Et nyt værktøj fra Københavns Universitet og virksomheden 3Shape kan på sigt hjælpe tandlæger med at få tandbøjlen til at sidde rigtigt på tænderne. Ved hjælp af kunstig intelligens og virtuelle patienter forudsiger…
Metan 29.02.2024 Ung forsker gør overraskende fund af metan i bjerggletsjere: ”Meget mere udbredt end vi troede” Global afsmeltning er ved at skrue låget af til naturlige metankilder, som vi ikke kender omfanget af. Nu har den unge forsker, Sarah Elise Sapper fra Københavns Universitet, fundet høje koncentrationer af den potente…
FREMTIDENS MAD 27.02.2024 Forskere bruger blågrønalger som rugemor for ”kødagtige” proteiner Forskere fra Københavns Universitet er ikke alene lykkedes med at bruge blågrønalger som rugemor for et nyt protein – de har tilmed fået mikroalgen til at producere ”kødfiber-agtige” proteintråde. Og den bedrift er måsk…
Bæredygtighed 26.02.2024 Robotter, overvågning og sunde økosystemer kan halvere pesticidbrug uden at skade høsten Et klogere landbrug, der bekæmper ukrudt, utøj og sygdomme ved at integrere moderne midler som AI-overvågning, robotteknologi og den nyeste bioteknologi med sunde og modstandsdygtige økosystemer: One Crop Health er et…
EliteForsk-prisen 2024 26.02.2024 Prisvindende forsker drømmer om stjerne-eksplosioner og kæmper for lighed og inklusion i akademia Hun forsker i gigantiske eksplosioner fra døende stjerner, og hun drømmer om at opleve en supernova tæt på Jorden, så hun kan udtrække data fra den. Samtidig stræber professor Irene Tamborra fra Niels Bohr Institutet…
Vådområder 02.02.2024 Verdensdag for vådområder: En vigtig nøgle til klimakrisen gemmer sig i moserne Tørvemoser lagrer dobbelt så meget CO2 som alle verdens skove tilsammen. Nyt forskningscenter på Københavns Universitet skal kortlægge verdens vådområder og sikre vigtig viden om arealernes klimaregnskab. Global Wetland…
Proteinforskning 31.01.2024 Forskere skaber orden i en verden af molekylær uorden I den biologiske verden er proteinerne de molekyler, der får ting til at ske. Almindeligvis, opfattes proteiner som molekylære maskiner, hvis veldefinerede strukturer er afgørende for, at de kan udføre deres funktion.…
Klima 31.01.2024 Nyt studie viser at Grønland optager lidt mere metan end der frigives I et nyt studie fra Københavns Universitet konkluderer forskere, at de tørre områder i den isfrie del af Grønland optager mere metan end der frigives fra de våde områder. De nye resultater bidrager med vigtig viden til…
planter 30.01.2024 Asparges og orkidé ligner hinanden mere end vi troede Hvordan er et bøgeblad egentlig bygget op? Og hvad har bestemt, hvordan stænglen på en asparges ser ud? Det gør et nyt ’opslagsværk’ lavet af forskere fra Københavns Universitet os klogere på. Opslagsværket, som…
Persondata 16.01.2024 Dataloger får persondata til at støje: Kan gavne behandling af sygdomme Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en metode, der slører personfølsomme oplysninger i datasæt fra bl.a. sundhedsområdet. Metoden værner om den enkeltes ret til privatliv og stiller samtidig beskyttede data…
Regnvand 15.01.2024 Pilehegn i Valby kan klare en 100-års regnhændelse 2023 slog rekorden som det vådeste år nogensinde målt, og nedbøren ser kun ud til at fortsætte. Men fremfor at udbygge vores kloaker med CO2-tunge betonbyggerier, skal vi bremse regnvandet ved den enkelte ejendom og…
Datalogi 11.01.2024 Nyt studie peger på svaghederne i AI ChatGPT og andre løsninger baseret på kunstig intelligens buldrer afsted. Men selv de mest succesfulde algoritmer har begrænsninger. Forskere på Københavns Universitet har som de første i verden påvist matematisk, at…