6. september 2022

Årets underviser: En levende legende i glitterjakke og gladiatordragt

PRIS

På sit institut er han en levende legende – nogle gange iført gladiatordragt og andre gange i pailletjakke og med elguitar. 38 år som underviser er det blevet til, men uden et gran af støv har lagt sig på ham. Tværtimod er hans filosofi, at konstant fornyelse og udvikling hos sig selv er nødvendigt for at lære andre noget. Atletik-underviser Mikkel Sørensen er kåret som Årets Underviser på SCIENCE 2022.

Mikkel Sørensen
Mikkel Sørensen, studielektor ved Institut for Idræt og Ernæring og vinder af prisen som Årets Underviser på SCIENCE 2022 (foto: Emilie Thejll-Madsen)

“Hvad er det for en syg hjerne, der finder på det her?” smågriner Mikkel Sørensen selvironisk, mens han klistrer to stjernekastere fast på en glimmerfarvet styrthjelm. Med til outfittet hører en lilla pailletfrakke, en Stars and Stripes-elguitar og et segboard. Med tændt fyrværkeri på hovedet fejer han gennem sportshallen på det balancekrævende køretøj, mens han spiller riffet til ’Smoke on the Water’. Der skal tages portrætfotos af Årets Underviser på SCIENCE 2022. Og præcis som i sin undervisning går prisvinderen Mikkel Sørensen i denne situation all-in og giver gavmildt af sig selv.    

Bemærkningen om den ’syge hjerne’ er muligvis udtryk for, at den 64-årige atletik-underviser Mikkel Sørensen godt ved, at han skiller sig ud – både blandt undervisere på Institut for Idræt og Ernæring (NEXS), hvor han har haft sin gang i 38 år, og velsagtens på Københavns Universitet som sådan.

Kolleger og studerende kalder ham en ildsjæl og en legende. Mikkel Sørensens CV omfatter bl.a. danmarksmesterskaber i tikamp, længde- højdespring og en nebengesjæft som semiprofessionel sanger og guitarist. Det legendariske kommer dog især af, at Mikkel Sørensen ikke bare tør gøre undervisningen anderledes, men insisterer på det.

Bagkataloget over ’anderledes’ elementer gennem årene er tommetykt. Nogle studerende har hørt ham peppe en forelæsning op med en 4-minutters rap i MC Einar-stil, andre har set ham danse i Elvis-kostume under opvarmning, mens andre igen har udført strækøvelser til radioprogrammet Giro 413 eller øvet tilløb til spydkast til rytmer spillet på en medbragt tromme.

Foto: Emilie Thejll-Madsen

Dare to be different

Mottoet for den filosofi, som Mikkel Sørensen har udviklet som underviser og coach, er: ”Dare to be different”.

”Min filosofi går ud på at turde at bryde grænser og ikke at lade sig hæmme i sin udfoldelse. Hvis jeg som underviser går forrest, gør noget ekstra ud af tingene og viser, at det okay at have vide grænser, ja, så bliver det nemmere for de studerende at agere på samme måde. Og det er et godt udgangspunkt for at lære noget: At være i et trygt undervisningsmiljø, hvor man ikke er bange for at fejle eller at blive set skævt til, og hvor man godt må være anderledes,” siger Mikkel Sørensen og tilføjer:

”Det med anderledesheden er jo ikke bare fordi, jeg har lyst til at føre mig frem og spille smart. Det er vigtigt, at det anderledes bliver koblet med en høj faglig standard. Det kan virke useriøst, hvis det ikke har en relevans og en funktion.”

Undervisning der rammer følelserne

Og funktionen er at ramme det limbiske system hos de studerende.

”Jeg har læst mig til, at det limbiske system er hjemsted for følelser og hukommelse. Så hvis man kan skabe nogle stærke følelser omkring noget, husker man det også bedre. Og hvis jeg kan lave nogle undervisningsmæssige ting, som folk bemærker og måske bliver overrasket over, har jeg en idé om, at det fæstner sig bedre i den informationsstrøm, som de får. Stærke indtryk giver store aftryk,” siger Mikkel Sørensen.

Feedbacken fra en af hans tidligere studerende tyder på, at han ofte lykkes med dette:

Mikkel har nogle lidt specielle og særlige tiltag og didaktiske valg, som til tider fanger en på bagfoden, og man tænker: ”Hvad skete der lige der?” Det er denne fantastisk positive og finurlige tilgang til atletik og i det hele taget idræt, som vil stå klarest i mit minde om Mikkel Sørensen.

Mikkel Sørensen
Foto: Emilie Thejll-Madsen

Under fotoseancens sidste tur på segboardet skvatter Mikkel Sørensen af det vakkelvorne transportmiddel og ryger næsten på halen, men råber straks begejstret ”Fik du det?” til fotografen. Den sidste tid har Mikkel ellers øvet sig i guitarspillende segboardkørsel. Anledningen er ikke fotoseancen, men den præsentation han skal give årets nye studerende. For det skal ikke være det samme hvert år. Iført gladiatordragt entrerede han sidste år hallen i stridsvogn trukket af seks mandlige studerende. Et par år inden kom han i en røgsky kørende ind på motorcykel iklædt smoking.

Når Mikkel Sørensen har holdt i jobbet i 38 år, er det netop evig fornyelse og udvikling, der er nøglen:

”Min mission er at skabe udvikling hos de studerende både praktisk og teoretisk. Og det kræver, at jeg hele tiden skaber udvikling hos mig selv, så jeg har mere at videregive. For jeg kan hele tiden blive bedre. Det er en fordel for de studerende, men det gør også jobbet sjovere og mere givende.”

Mikkel Sørensen i stangspring
Mikkel Sørensen er tidligere danmarksmester i bl.a. tikamp (foto: Emilie Thejll-Madsen)

På den rette hylde fra start

I indstillingen til prisen citeres en anden tidligere studerende for at sige:

Ingen giver en større følelse af, at man er velkommen, at man er en del af NEXS, og at man er endt det helt rigtige sted. Alle nye undervisere bør overvære nogle af Mikkels timer.

Mikkel Sørensen har aldrig været i tvivl om, at han selv er havnet det rigtige sted:

”Det er min livsopgave at undervise. Jeg er meget bevidst om, hvor vigtigt det er for at leve et lykkeligt liv at komme på rette hylde, og det føler jeg virkelig jeg er kommet med det her job, og det har jeg altid vidst. Det er jeg meget taknemmelig for. Jeg er meget privilegeret,” slutter prisvinderen.

Mikkel Sørensen får overrakt prisen som Årets Underviser på SCIENCE 2022 torsdag den 8. september kl. 16:00-18:00 på Institut for Idræt og Ernæring (Nørre Allé 51, 1. sal - lokale Dansesalen).

Foto: Emilie Thejll-Madsen

OM PRISEN ’ÅRETS UNDERVISER’

  • Formålet med SCIENCE Undervisningspris er at synliggøre betydningen af både den gode undervisning, det gode undervisningsteam og den gode underviser. Alle studerende kan indstille en underviser til prisen. Vinderen udvælges af repræsentanter fra SCIENCEs 24 bacheloruddannelser.

  • Årets Underviser på SCIENCE 2022 modtager 25.000 kr. i personlig hædersgave og 50.000 kr. til videreudvikling af undervisningen i Årets Undervisers team. 

  • Læs mere om prisen: Årets underviser på SCIENCE 2022 – Københavns Universitet (ku.dk)

Kontakt

Mikkel Sørensen
Studielektor
Institut for Idræt og Ernæring
Københavns Universitet
msorensen@nexs.ku.dk
+45 35 32 08 02

Maria Hornbek
Journalist
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
maho@science.ku.dk
+45 22 95 42 83

Emner

Læs også