Johan modtog Innovationsprisen 2024: ”Det handler om at finde de rigtige mennesker at arbejde sammen med”
Johan Andersen-Ranberg fra Plantebiokemi blev hædret ved KU Årsfesten for sit arbejde med p-pille-baseret rottebekæmpelse. Her fortæller han om vejen fra forskning til forretning.
Johan Andersen-Ranberg er en glad mand. Og da han for nylig blev overrasket med nyheden om, at han var modtageren af Innovationsprisen 2024 på Københavns Universitet, blev han endnu gladere. Prisen fik han overrakt til KU Årsfesten i november for sit fremragende forskningsarbejde, der nu er forvandlet til forretningen TriptoBIO. En start-up, som hjælper virksomheder med at producere plantebaseret rotteprævention.
”Det jo megafedt at modtage sådan en pris. Det er en fjer i hatten for mig, men det bedste ved at vinde Innovationsprisen er, at det giver nye muligheder for at skaffe ressourcer til nye innovationsprojekter her på KU,” siger Johan Andersen-Ranberg om den glædelige overraskelse.
Det hele startede med at Johan Andersen-Ranberg opdagede en ny metode til at dyrke stoffet triptolid, som bruges til at bekæmpe rotter ved at hæmme deres fertilitet. Og i modsætning til traditionel rottebekæmpelse med gift er fertilitetsbaseret rottebekæmpelse både mere humant og bæredygtigt, da rotterne får lov at leve, mens økosystemerne slipper for at blive påvirket af giften.
Drømmescenariet vil selvfølgelig være, at man helt holder op med at bruge rottegift.
Triptolid findes normalt kun i en sjælden kinesisk plante og er derfor både dyrt og besværligt at få fat i, men Johan Andersen-Ranberg har fundet en metode til at producere det i gærceller i et laboratorie. Dermed kan stoffet produceres i langt større skala og med lavere omkostninger. Det har ført til virksomheden TriptoBIO, som han har store forhåbninger til:
”Drømmescenariet vil selvfølgelig være, at man helt holder op med at bruge rottegift, og at den her fertilitetsbaserede løsning vinder indpas alle steder i verden, så vi slipper for de sekundære forgiftninger, som de nuværende stoffer medfører – både når man taler forgiftning af fugle, men også børn, der kommer til at spise det,” fortæller Johan Andersen-Ranberg.
TriptoBIO har i dag 10 ansatte og arbejder på at etablere produktionsmetoden i kommerciel skala og at få den rette registrering, så de kan sælge til deres hovedmarked i USA. En registrering som er på vej, understreger Johan Andersen-Ranberg.
De rette folk på de rette tidspunkter
Én ting er at have en god forskningsidé. Noget andet er at forvandle det til en god forretningsidé. Noget helt tredje er at etablere en reel virksomhed. Det er ikke nødvendigvis en snorlige vej, når man bevæger sig fra forsker til forretningsmand, så hvor skal man starte?
Ifølge Johan Andersen-Ranberg kan man først og fremmest trøste sig med at der er en del ligheder mellem virksomhed og forskning. Det er noget med at komme med en idé, præsentere den idé på en overbevisende måde, og så ellers håbe, at nogen vil give dig penge for at realisere den idé.
”I forskningens verden handler det om at overbevise forskningsfondene, i start-up-verdenen handler det om at overbevise fonde, venture-kapitalister og investorer. På den måde er det meget ens,” forklarer han.
Som forsker, der godt kan lide at kigge på data, før man kommer med statements, er det lidt mærkeligt at give estimater på, hvordan markedet ser ud om 3-4 år, når man basalt set ikke har en anelse om det.
Men trods den på overfladen fælles mission, er der en væsentlig forskel, der tegner en tydelig kontrast mellem forskning og forretning, og som har været en af de største udfordringer for Johan Andersen-Ranberg:
”Der er forskellige sprog de to steder. Til investorer skal du tale om exit-værdi, ROI’er, projektering af dit marked, og jeg ved ikke hvad. Som forsker, der godt kan lide at kigge på data, før man kommer med statements, er det lidt mærkeligt at give estimater på, hvordan markedet ser ud om 3-4 år, når man basalt set ikke har en anelse om det. Men det gør man i forretningsverdenen, og det er et helt nyt sprog at forholde sig til,” uddyber han og peger på sin forretningspartner som nøglen til at åbne døren ind til virksomhedsverdenen:
”Det handler om at finde de rigtige mennesker på de rigtige tidspunkter. Jeg har været så heldig at jeg tidligt i processen fandt Jon Christensen, som er tidligere forretningskonsulent. Det er ligesom at finde en oversætter; en der kan oversætte de ting, du siger, til forretningssprog,” uddyber han.
Op og ned i rock’n’roll
Med 10 ansatte, to divergerende sprog og en drøm om global markedsindtog er det nærliggende at forestille sig at Johan Andersen-Ranberg har fart på. Og sideløbende med forretningen er der jo også jobbet på universitetet, hvor forskningen fortsætter. Så hvordan finder man en balance i det hele?
”Tjah, det går jo op og ned i rock’n’roll, som man siger!” griner Johan Andersen-Ranberg og uddyber:
”Der er selvfølgelig kun de timer, der er, men det handler om at finde de rigtige mennesker at arbejde sammen med. Man kan understøtte hinandens funktioner, og der har jeg været heldig at finde de bedste folk, så når min tid er begrænset, er der altid nogen til at tage over, både på universitetet med post-docs og ph.d.er og i firmaet med højtuddannede folk”
Spørger man ham, om han har et godt råd til andre forskere, der flirter med tanken om et forretningseventyr, er beskeden klar.
”Jeg tror, man skal gøre op med sig selv, hvad man synes er spændende. Mange på universitetet er glade for at arbejde uafhængigt, og det er præcis den samme tankegang, man har brug for, når man skal arbejde selvstændigt; du skal ikke vente på, at der er nogen, der fortæller dig, hvad du skal gøre,” siger han og fortsætter:
”Når det så er sagt, skal man helt klart tale med andre folk end dem, man møder på universitetet. Det kan være så lavpraktisk som at tale med familie og venner, for hvis ikke du kan forklare dem, hvad din idé er, så bliver det også meget svært for dig at overbevise en investor eller forretningspartner om, at det, du har gang i, er en god idé. Så det kan man øve sig på, så længe de gider høre på en,” slutter han.
Johan Andersen-Ranberg har ni patenter i samarbejde med andre, og TriptoBIO er første gang han selv driver en virksomhed.
Kontakt
Johan Andersen-Ranberg
Lektor i Plantebiokemi og medstifter af TriptoBIO
Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Københavns Universitet
joar@science.ku.dk
+45 35 33 77 88
Nikolaj Falkenberg-Klok
Kommunikationsmedarbejder
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
nfk@science.ku.dk
+45 51 70 01 54