15. november 2021

Ny art af den ældste planteædende dinosaur fra Østgrønland er identificeret

DINOSAURER

For omkring 25 år siden fandt forskere to næsten komplette kranier af denne planteædende dinosaur (sauropodomorph). Nu er de undersøgt i detaljer af et forskerhold fra Brasilien, Portugal, Tyskland og Danmark, med Lars Bjørn Clemmensen fra IGN som projektleder.

Issi saaneq , rekonstruktion af hovedet
Issi saaneq , rekonstruktion af hovedet. Hentet fra artiklen: https://www.mdpi.com/1424-2818/13/11/561

Den nye art har fået navnet Issi saaneq der betyder "kold knogle" på det lokale inuitsprog. De to kranier blev fundet i Jameson Land i Østgrønland og stammer fra hhv. en unge og en ung voksen dinosaur. Den grønlandske dinosaur adskiller sig fra andre sauropodomorpher (den dinosaurgruppe, hvorfra de største landdyr senere udviklede sig), men de har også ligheder med tyske (Plateosaurus) og brasilianske dinosaurer, såsom Macrocollum og Unaysaurus.

Issi saaneq er beskrevet i det seneste nummer af i tidsskriftet Diversity

De brasilianske dinosaurer er godt 10 millioner år ældre end Issi saaneq og sammen med den europæiske Plateosaurus udgør disse dinosaurer gruppen af plateosauride sauropodomorpher. Plateosaurider var tobenede og gracile dyr, der var mellem tre og 10 meter lang.

Den nye planteædende dinosaur levede i sen Trias for mellem 214 og 211 millioner år siden på et tidspunkt, hvor de meste af Jorden var samlet i super kontinentet Pangæa. Issi saaneq er blandt de første sauropodomorpher, der har levet på den nordlige halvkugle, og de første der nåede helt til Grønland.

Den nye dinosaur øger diversiteten af dinosaurer i sen Trias (235-201 millioner år siden) og giver forskerne mulighed for at spore de evolutionære ruter og timing for forfædrene til den ikoniske gruppe af de store sauropoder, der strejfede rundt på Jorden i næsten 150 millioner år.

”Man regner med at Issi saaneq nærmeste slægtninge opholdt sig i datidens Sydamerika i 10 – 15 millioner år indtil klimaet ændrede sig og de kunne passere ørkenbælterne nord og syd for ækvator. De nåede til Tyskland for omkring 214-215 millioner år siden som Plateosaurus og fortsatte deres vandring nordpå. I løbet af de omkring 200.000 år som vandringen til Grønland tog, udviklede Plateosaurus sig til en ny art Issi saaneq”, fortæller professor Lars Bjørn Clemmensen.

Issi saaneqs kranier er i øjeblikket en del af en udstilling i Museu da Lourinhã i Portugal. Flere eksemplarer fra Østgrønland, inklusive et komplet skelet, er allerede indsamlet og er i øjeblikket udstillet på Geocenter Møns Klint i Danmark og afventer yderligere undersøgelser.

Efter de afsluttende undersøgelser vil alle eksemplarer blive kurateret af Danmarks Naturhistoriske Museum.