FoodDay 24: Plantebaserede pionerer

Oplev den nyeste forskning og viden om plantebaserede fødevarer, når KU SCIENCE inviterer alle plantebaserede pionerer til FoodDay.

Plantebaserede fødevarer er ikke længere en fjern fremtid. Vi møder nye og bedre løsninger hver dag, men desværre stadig ikke hurtigt nok. Hvordan skaber vi forandringer på en større skala og i det tempo vores klima, miljø og sundhed har brug for?

Kom med, når FoodDay igen samler hele værdikæden for plantebaserede fødevarer. I år hylder vi de plantebaserede pionerer og spørger, hvordan forskning og innovation kan bidrage til endnu større fremskridt.

Program (opdateres løbende)

  • 09.00-10.00: Ankomst og registrering
    Let morgenmad og kaffe.

  • 10.00-12.00: Oplæg og debat
    • Regeringens ambitioner for plantebaserede fødevarer
      Jacob Jensen (V), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

    • Videnskab, gastronomi og den plantebaserede omstilling
      Ole G. Mouritsen, prof. i gastrofysik og centerleder v. Smag for livet

    • Hvordan går plantebaserede fødevarer fra niche til norm?
      Anne Glad, livstilsekspert og forfatter til "Danskernes mad"
      Bente Halkier, prof. i forbrugssociologi og medl. af Klimarådet
      Køkkenchef, TBC

    • Mød fremtidens plantebaserede pionerer

    • Dagens moderator: Morten Jastrup, bæredygtighedsrådgiver og iværksætter, Moderator.dk

  • 12.00-13.00: Frokost
    Lækker plantebaseret mad og drikke og smagsprøver fra plantebaserede startups.

  • 13.00-14.30: Delsessioner (se temaer for sessioner nedenfor)
    Vælg en af fem spændende delsessioner, der går i dybden med forskellige aspekter af den plantebaserede omstilling.
    Se beskrivelser af hver delsession i drop-down.

  • 14.30-16.00: Pioner-basar
    Smag plantebaserede smagsprøver fra startups og styrk dit plante-netværk.

Her kan du læse mere om delsessionerne

 

Session A: Passer det plantebaserede til alle befolkningsgrupper?
Det er sundt at spise grønt, men hvilke effekter har plantebaserede fødevarer på ældres, småbørns og patienters ernæring? Har alle – også socialt udsatte – mulighed for at følge med omstillingen? Vi ser på forskningen og spørger, hvordan frontløbere på hospitaler, daginstitutioner og andre organisationer anvender plantebaserede fødevarer i mødet med forskellige befolkningsgruppers specifikke ernæringsbehov.

Session B: Kan vi sætte politiske mål for flere plantebaserede fødevarer?
Danmarks Handlingsplan for plantebaserede fødevarer er verdens første, og byer som København, Aarhus og Oslo skubber til udviklingen med eksplicitte mål og strategier for det plantebaserede. Hvordan virker politikkerne i praksis, og kan vi implementere ambitionerne på en måde, der inkluderer og engagerer alle på en positiv måde?

Session C: Har vi værktøjerne og infrastrukturen til at bygge plantebaserede værdikæder?
Værdikæderne for animalske fødevarer har over 100 års optimering bag sig, men de plantebaserede skal være up and running inden 2030, hvis vi skal nå vores grønne mål. Primærproducenter, startups og andre pionerer giver en status på værdikædens tilstand, og vi undersøger, hvad en effektiv omstilling kræver af strategiske samarbejder og investeringer i innovation og forskningsinfrastruktur.

Session D: Hvordan ser visionen ud for fremtidens afgrøder i Danmark?
Hvis vi vil fylde fremtidens grønnere tallerkener med danske råvarer, så skal vi omstille vores afgrødesystemer til en større produktion af proteinafgrøder. Vi ser på visionerne for proteinafgrøder i Danmark og spørger, hvordan forskellige arter og sorter passer ind i vores dyrkningssystemer.

Session E: Hvordan kan AI og robotter skabe plantebaseret omstilling?
AI-værktøjer kan forvandle Insta-reels til populære madopskrifter, fermentering kan skabe helt nye madtyper, billedanalyse kan løfte præcisionslandbruget, og robotter kan gøre sammenplantninger muligt på langt større skala en tidligere. Vi gør science fiction til science og undersøger, hvordan det kan understøtte omstillingen til flere plantebaserede fødevarer.

 

Tilmelding

Du kan tilmelde dig FoodDay 2024 her