Takke-SMS kan give 10.000 flere bloddonationer om året
Der kan komme mere blod i blodbankerne, hvis bloddonorer modtager en takke-sms, når det donerede blod er taget i brug. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, der også peger på, at tidspunktet for SMS’en er vigtig
Hospitalerne er afhængige af, at raske personer løbende donorer blod, så de altid har alle blodtyper på lager. Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvordan man kan motivere flere folk til at give mere blod.
Og måske skal der ikke så meget til. Forskning fra Københavns Universitet viser nemlig, at en simpel SMS har potentialet til at højne antallet af bloddonationer med mere end 10.000 om året.
I en undersøgelse, udført i samarbejde med organisationen GivBlod og Region Hovedstaden, sendte forskerne en SMS-besked til 20.365 aktive bloddonorer over en periode på 3-måneder. I SMS’en stod der, at bloddonoren netop har hjulpet en patient og donorerne fik SMS'en enten ved førstkommende morgen, frokost, eftermiddag eller aften, efter, at deres donation var blevet anvendt.
De donorer, der modtog en takke-SMS, donerede 3,6 procent mere end dem, der ikke fik en SMS. Det betyder meget forsimplet, at hvis man omsætter SMS-initiativet til at omfatte hele Danmark i 2018, ville de 281.000 tapninger det år, give cirka 10.000 flere tapninger.
Og der er potentiale til en endnu større stigning, hvis donorerne modtager SMS’en om aftenen. Det førte til 6,5 procent flere donationer, hvilket forsimplet svarer til cirka 18.000 flere tapninger.
SMS kan genoplive den gode følelse
SMS’en som bloddonorerne i undersøgelsen modtog, lød:
”Tak [navn]! Den portion blod, som du gav [dato], har netop hjulpet en patient. M.v.h. GivBlod”
Ifølge en af forskerne bag undersøgelsen, adfærdsøkonom Toke Reinholdt Fosgaard fra Københavns Universitet, har SMS’erne en effekt, fordi man meget direkte påskønner, det bidrag, som bloddonoren har givet.
”Mit bud er, at de her SMS’er virker, fordi de meget konkret siger, hvornår anvendelsen skete, og det gør det lettere at genoplive den gode følelse, det kan give at hjælpe andre,” siger Toke Reinholdt Fosgaard.
Vil udbrede resultatet
Hos organisationen GivBlod, der er med til at sikre, at Blodbanken har nok blod til behandlinger, er man begejstrede for resultaterne.
”Vi er taknemmelige for, at det har vist sig, at en takke-SMS kan have så positiv en effekt på, om man donerer blod. Det er åbenbart noget, donerne har følt et behov for at få mere viden om. Vi er glade for, at de har taget så godt imod denne her takke-SMS, og det vil vi så vidt muligt gerne videreudvikle på,” siger Merle Wiborg Romose, der er er kommunikationsansvarlig i GivBlod.
Ifølge Toke Reinholdt Fosgaard er det oplagt at overføre resultaterne fra SMS-undersøgelsen til andre tidspunkter og situationer, hvor folk donerer. Det kunne for eksempelvis være i forhold til økonomiske donationer til velgørenhed.
”Potentialet for den slags undersøgelser af, hvad der virker bedst for menneskers beslutninger, er enormt i sundhedsvæsnet og i den offentlige og private sektor generelt,” siger han.
Relaterede nyheder
Kontakt
Toke Reinholdt Fosgaard
Lektor
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
tf@ifro.ku.dk
+45 35 33 68 67
Merle Wiborg Romose
Kommunikationsansvarlig
GivBlod
Mrom0014@regionh.dk
+45 21 29 80 70
Nanna Birk
Pressemedarbejder
nbj@science.ku.dk
+45 93 51 60 02
Fakta
For at undersøge takke SMS'ens effekt udsendte forskerne SMS'en til halvdelen af alle de 20.365 aktive bloddonorer i Region Hovedstaden igennem en 3-måneders periode i efteråret 2017.
For at undgå, at specielle grupper fik SMS’en, og at det kunne påvirke resultatet, trak de lod om, hvem af bloddonorerne, der fik SMS'en, og hvem der ikke gjorde.
Forskerne kiggede på, hvor mange donationer, der blev givet efter det tidspunkt, hvor en tidligere donation blev brugt til at hjælpe en patient, på tværs af dem der fik og ikke fik takke-SMS'en.
Resultaterne viste, at af dem der modtog en SMS, donerede 3,6 procent mere, end dem der ikke fik den.
Meget forsimplet betyder det omsat til landsplan, at de 281.000 tapninger, der var i 2018, alt andet lige ville stige med cirka 10.000 tapninger.
Resultaterne er publiceret i det internationale tidskrift Transfusion: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/trf.15633